FÖRELÄSNINGAR

Föreläsningar våren 2023

Alla är välkomna till Senioruniversitetets föreläsningar,
även icke-medlemmar! 

Entré:         
100 kr om inget annat anges. Betalas på plats,
                    kontant eller via Swish.

VSU möter EU-parlamentarikern Jörgen Warborn


I Varbergs Senioruniversitets föreläsning den 5 maj gästades VSU av EU-parlamentarikern Jörgen 
Warborn (m). Meritlistan är unik med politiska uppdrag för Varbergs kommun, region Halland, riksdagen och sedan 2019 som EU-parlamentariker. Med Sveriges ordförandeskap i ministerrådet första halvan av 2023 känns föreläsningen högaktuell.
Warborn beskrev kort EUs struktur och att det inte bara är de politiska grupperna som styr utan även nationella intressen. Vi fick en inblick i lagstiftningsprocessen och det tuffa men eftertraktade jobbet att vara föredragande för ett lagförslag. Viktiga frågor som Jörgen har uppdrag i är internationell handel och transportfrågor.

VSU tackar Jörgen Warborn för besöket och det mycket trevliga föredraget!

Fredagen den 5 maj 11.00.       GENOMFÖRDHistoriska kartor GENOMFÖRD

Historiska kartor över Halland under 1500- och 1600 talet.  
Hallands historia sedd utifrån de vackra gamla kartorna.

Föreläsare: Pablo Wiking 

Onsdag den 19 april 14.00

Det var ett intressant föredrag som vi fick lyssna till om äldre kartor ur ett Halländsk perspektiv. Unikt att kartor fanns från tiden runt 1500-talet. Pablo Wikings efterforskning visar att det finns kartor över Halland från 1482 och karta där Varberg är utpekat från år 1539. Vill man fördjupa sig kring ämnet finns bokförslag  "Kartor över Halland 1482-1718". Ett annat bokförslag kan vara "Halländsk historia  Gränsland genom tiderna".

Pablo Wiking föreläser hos VSU.

Boktips fördjupning Hallands kartor.

Annat boktips Hallands historia.Ekonomi 65+                          GENOMFÖRD

I samarbete med Varberg Sparbank och Sparbanksstiftelsen.

Ekonomi 65+ ger information och tips på hur man kan hålla koll på ekonomin när man gått i pension. En representant från Varbergs Kommun kommer också och informerar om hur det fungerar med olika typer av bidrag och vad man ska tänka på om du eller din partner skulle behöva flytta till ett boende. Du behöver inte vara kund i banken för att delta.

Vi kommer också att bjuda på fika!

Johanna Elisson, Ekonomisk rådgivare på Varbergs Sparbank

Torsdagen den 23 mars

Har du kunskap och kontroll över din privatekonomi? Rätt sparande? Kan man låna när man är pensionär? Det var frågor som togs upp i denna föreläsning.

Vi fick också en inblick i hur kommunens Budget- och skuldrådgivning fungerar. Här finner du Varberg kommuns Budget och skuldrådgivning.
Bra information finns också hos Konsumentverket - Koll på pengarna.

Vilket stöd kan man få som äldre i Varbergs kommun och vad kan det kosta? Vi fick information om detta och du kan läsa mer på Varbergs kommun - Omsorg och stöd - Äldre

Vi tackar föredragshållarna för all bra information.

Trafikverket och Varbergstunneln

VSU kan erbjuda en unik möjlighet att höra ”allt” om arbetet med Varbergstunneln. Trafikverkets projektledare berättar för oss om det aktuella läget, bakgrund och historik, men även hur den närmaste framtiden ser ut för projektet. När denna föreläsning ges har med stor sannolikhet den från två håll sprängda huvudtunneln mötts på halva vägen och sprängningarna har avslutats.

Johan Hjertström, projektledare vid Trafikverket

Torsdagen den 16 mars - FULLSATT!

Spännande att få en lägesrapport från Varbergstunneln. Vi fick höra om bakgrunden, om utmaningarna och hur långt man kommit. Många utmaningar på grund av läckage har det varit. När Varbergstunneln är klar återstår bara en sträcka vid Pålsjö i Helsingborg och sedan är hela Västkustbanan klar.
Här är några bilder från dagen. Passa på och titta in vid ingången till stationen för snart läggs tak på.
Du kan läsa mer om tunnelbygget på trafikverkets hemsida.
Stort tack till Johan Hjertström för en mycket trevlig presentation av tunnelbygget!

Familjejuridik                       GENOMFÖRD

I samarbete med Varberg Sparbank och Sparbanksstiftelsen.

Information om framtidsfullmakt, testamente, arvsordning och vad som händer om man blir ensam eller om ens partner blir sjuk. Ni kommer också ha möjlighet att ställa juridiska frågor till Jennifer. Du behöver inte vara kund i banken för att delta.

Vi kommer även att bjuda på fika!

Familjejuridik med Jennifer Ström från Familjens jurist

Torsdagen den 2 februari 

Gift eller sambo? Egna barn, gemensamma barn eller särkullbarn? Arv och  gåvobrev. Testamente och framtidsfullmakt.
Om att ha sina papper i ordning den dag det behövs. 
Vi tackar Jennifer Ström för en mycket informativ och bra föreläsning!


Shipping och Varberg              GENOMFÖRD

Sjöfart – en övergripande historisk överblick.
Sjöfarare, godsslag, olika typer av fartyg.

Sjöfartens betydelse för handeln och näringslivet.
Hur regleras sjöfarten, vilka är de stora aktörerna internationellt och nationellt.
Sjöfarten ur lokalt perspektiv – vad har hänt, och vad sker framöver i Varberg.
Erik Almqvist, pensionerad skeppsmäklare

Torsdagen de 26 januari

Erik Almqvist pratade om vad sjöfart är, vad som styr svensk sjöfart och om Varbergs hamn. Att sjöfart är internationell och att vi är beroende av den förstår vi när vi hör att 80% av Sveriges export/import transporteras med fartyg. Det fraktas bland annat järnmalm, råolja, skogsprodukter, kol och spannmål.

Det är många olika myndigheter som reglerar sjöfarten ur olika perspektiv, bland andra Sjöfartsverket, Kustbevakningen, Tullverket och Transportstyrelsen. Såg ni På spåret kanske ni kunde vad fribordsmärke är? Detta och flera andra termer fick vi förklarade. Och har ni tänkt på så många stora sjöfarare som finns beskrivna både i historien och litteraturen?

En hamn har Varberg alltid haft. Det var spännande att få höra dess historia illustrerat med fina bilder.  Vi tackar för ett mycket trevligt och lärorikt föredrag!

Nu pågår ju en utbyggnad av Farehamnen och Varbergs hamn är faktiskt landets ledande exporthamn för sågade trävaror och på tredje plats när det gäller pappersmassa. Mer om detta kan du läsa om hos Varbergs kommun – Farehamnen 


© Varbergs Senioruniversitet