MINISEMINARIER

Miniseminarier våren 2022

Halländskt hantverk

Halländska slöjdtraditioner.

Föreläsning av Marita Jönsson, utvecklare på Konst- och Kulturavdelningen.

Genomförd

Läsarartikeln nedan i original. Den publicerades i Varbergs Tidning v8 utan länkar.

Här ses Marita Jönsson (th) och Margaretha Nielsen med några vackra exempel på det halländska hantverket.

Den 17 februari hade Varbergs Senioruniversitet (VSU) föreläsning om Halländska slöjdtraditioner. Den hölls av Marita Jönsson, utvecklare slöjd och konsthantverk på Kultur i Halland – Slöjd, Region Halland och medverkade gjorde också Margaretha Nielsen, ordförande i Hallands Hemslöjdsförbund.

Säkert har en och annan extra barnbarnskofta blivit till under pandemin och ibland kan det vara skönt att förstå att den lilla koftan faktiskt kommer ur ett större sammanhang. Marita Jönsson bidrog med massor av information runt begreppen slöjd, hemslöjd och hantverk genom tiderna och i Halland. Man kan ju lätt förstå att vad man behövt till hem och hushåll och de material man haft till hands har påverkat vad man tillverkat. Fast ofta ser vi inte bara bruksbehovet i föremålen utan också behovet av att skapa det vackra. Så blev det ett uppsving för hantverket runt 1750 då bostäderna blev bättre. Hundra år senare, efter skråväsendets avskaffande och industrialismens genombrott, var möjligheterna öppna för tillverkning och försäljning i större skala.

Det speciella slöjduttrycken i Halland innefattar binge (stickning), opphämta (vävning), bonadsmåleri, yllebroderi, hallandssöm, korgtillverkning, trähantverk med olika tekniker, keramik, halm och förstås folkdräkterna. Extra spännande blir ju det halländska hantverket då det genom vår historia också fått influenser från både Norge och Danmark.
Efter kaffet pratade Margaretha Nielsen om Hemslöjdsrörelsen i Halland, bestående av fyra lokalföreningar och ett förbund och vi fick en hel del utflyktstips att ta med oss. Vi som var där tackar Marita och Margaretha för en föreläsning som inspirerat och visst vill vi värna arvet och ändå utveckla det och hitta nya uttryck!Är du en av oss fiffiga eller rent av sluga personer som tycker det är intressant att prova på? VSU följer upp den här föreläsningen med ett seminarium i vardera binge med Miriam Hermansson, bonadsmåleri med Malin Lilja och träslöjd med att prova på svepteknik med Leif Bosson under mars.
Vill du prenumerera på Kultur i Halland – Slöjds nyhetsbrev SLUG, gå in på www.regionhalland.se/slojd
Vill du få kontakt med en lokal hemslöjdsförening, i Varberg, Kungsbacka, Falkenberg eller Halmstad, gå in på www.hemslojden.org


Halländskt hantverk                            Inställd
Binge

Halländskt sticke med Miriam Hermansson. Medtag strumpstickor/rundstickor stl 2,5 eller 3 och eventuellt garn om du vill ta hem det du påbörjat. Annars finns material på plats.

Kursledare:    Miriam Hermansson
Tid:         Torsdag den 3/3  14.30 - 17.00 
Lokal:        IOGT, Stora salen

Avgift:       150 kr 
Antal deltagare:   max 12

Halländskt hantverk                           Inställd
Bonad

Halländskt bonadsmåleri med Malin Lilja. Hur man använder äggtemperafärg och målar fritt eller med schablon. Tänk på att ha oömma kläder och/eller ta med förkläde.

Kursledare:    Malin Lilja
Tid:         Torsdagen den 10/3 14.30 - 17.00 
Lokal:        IOGT, Stora salen
Avgift:       150 kr 
Antal deltagare:  max 12

Halländskt hantverk                           Inställd
Trähantverk

Svepteknik med Leif Bosson. Kursledaren visar hur tillverkning av ett svepkärl, svepfat eller en svepask går till. Deltagarna får prova på att göra själva sömmen av björkrot som fogar ihop svepet. Material och verktyg finns på plats. 


Kursledare:    Leif Bosson

Tid:         Torsdagen den 24/3 14.30 - 17.00 
Lokal:        IOGT, Stora salen
Avgift:       150 kr 
Antal deltagare:  max 12Anmälan till hela serien, föreläsning och 3 workshops, har kunnat göras till en kostnad av 500 kr.Konstseminarium                            FULLBOKAD

Gillar du att uttrycka dig i färg och form och har ett intresse för konst, så anmäl dig till dessa seminarier. Tillsammans tittar vi på konst i den aktuella tekniken och sedan får deltagaren själv testa den. Vi tittar på akvarellmålningar, akrylmåleri och pastellmåleri genom historien.

Kursledare:    Jenny Forsgren, konstpedagog
Tid:         Fredagar 10.00 - 11.30
          11/3  akvarell
          25/3 akrylmåleri
           8/4 pastellkrita

OBS 8/4 INSTÄLLD Ny tid är 22/4


Antal gånger:    3
Lokal:        Komedianten
          Varbergs konsthall våning 2

Avgift:       Kostnadsfritt, material finns på plats.
Antal deltagare:   max 12

Pastellkrita

2022-03-25 Konstseminarium, pastellkrita.
Text och foto: Inga-Lill Jern Larsson.
Under seminariet berättade Jenny om pastellmåleriet genom historien. Pastellmåleriet är en spännande teknik där man tecknar eller målar med en torrpastellkrita på papper med slät eller grov gräng.
Efter den teoretiska genomgången fick deltagarna testa tekniken. Vi var alla positivt överraskade över resultaten.


OBS! Anmälan senast 15 dagar före miniseminariets start. Medlemskap krävs.

Anmälan är bindande. Våra anmälningsvillkor hittar du här >>
ANMÄLAN MINISEMINARIUM (en i taget)

© Varbergs Senioruniversitet