Medlemsbrev april 2023

Våren vill inte riktigt komma igång. Solen skiner vissa dagar och vi kan njuta av ljuset men temperaturen håller sig fortfarande på bara några grader. Påsken närmar sig och då kan det ju vara vårvärme vissa år. Vi får se hur det blir i år. Om inte annat så kan vi alltid njuta av påskmaten. Ägg, sill och kanske lite Jansson. Till det en god öl och möjligen en liten snaps. Som snaps rekommenderas en egenkryddad pors. Fin pors kan man hitta runt sjöarna vid Nösslinge. Den plockas helst under juni. En kvist kan då användas till midsommarsnapsen och några kvistar läggs i en plastpåse i frysen till kommande behov. Med tydlig Varbergs koppling kan man läsa hur man kryddar snaps i en utmärkt liten publikation som heter 30 sorter kryddat brännvin skriven av Albert Sandklef, Varbergs tidiga museiman. Enklast så stoppar man en kvist pors i en flaska och fyller på med Brännvin Special, att föredra på grund av den lägre alkoholhalten. Gärna lite honung i och så väntar man några dagar. Sedan har man en perfekt snaps. För er som inte vill ha alkohol så passar en kyld påskmust också alldeles utmärkt till påskmaten.

Vi önskar er alla en fin påsk.

Aktiviteter under april

Även om flera av våra kurser nu är genomförda så återstår det ändå några aktiviteter innan det är dags för sommaruppehåll.

Föreläsningen den 19 april har vi tvingats ställa in. Författare Sara H Olsson är sjuk under hela våren. Vi hoppas kunna återkomma med föreläsningen under hösten. Vi har dock hittat en intressant ersättare. Pablo Wiking kommer och berättat om gamla kartor från Halland, kartor från 1500- och 1600-talet. Den föreläsningen kommer att bli mycket spännande och öka på våra kunskaper om det tidiga Halland.

Vi erbjuder nu en NYHET i vårens program, nämligen en resa som så många av er har längtat efter. Den 25 maj reser vi till Textila Mark – Rydal och Kinna och Rydals Museum-Rydals f.d. bomullsspinneri. Historisk guidning och maskinvisning. Fika.
På museet pågår en utställning om linet ” Lin On Me”. Du får veta mer om processen från frö till fiber och om lingarnet i produktion.
Lunch på Rydals herrgård. På eftermiddagen besök på Kasthalls Mattor.

Anmälan senast den 15 maj. Läs mera om resan på vår hemsida vsu.se.

Övriga aktiviteter i vår

Fredagen den 5 maj är det föreläsning på Campus B 130. Jörgen Warborn kommer att prata om livet som EU-parlamentariker och vilka frågor som är aktuella. Missa inte denna möjlighet att få en inblick i det arbete som sker inom EU. Ingen anmälan behövs, kom bara.

Den 11 maj är det medlemsmöte på förmiddagen. Biblioteket kommer och berättar om sin service till seniorer. Ingen anmälan behövs. Vi bjuder på fika.

Den 11 maj är det också en vandring på eftermiddagen i Naturreservatet Gamla Köpstad. Anmälan på vsu.se.

Planeringen pågår just nu för fullt för en som vanligt trevlig vårlunch. Tidpunkten för den är den 1 juni. Vi hoppas då att blommorna har kommit i naturen och att vårvindarna är ljumna och sköna. Anmälan till vårlunchen är ännu inte öppnad.

Mycket välkomna till våra aktiviteter. Tillsammans skapar vi en bra och stark gemenskap och verksamhet.

VSU styrelsen

Rulla till toppen